Bahan-Bahan:
Mistilah KULIT TEMBIKAI ye..pastikan kulit dah di bersihkan dengan mengupas kulit yang keras itu. (wahh..ayattt..) |
potong kecik-kecik ye..senang nak masuk dalam periuk.. |
Dah siap di potong kecik-kecik, macam ni lah jadinya. |
BELACAN - bahan ini sangatlah penting yee.. |
Cara-cara membuatnya:
IKAN BILIS di tumbuk sedang-sedang halus bersama dengan Cili. Dan SERAI tu pun kene tumbuk jugak. (tumbuk kat hujung je ye..) |
Sekarang panaskan AIR sampai MENDIDIH. |
Dah mendidih masukkan IKAN BILIS dan CILI yang dah di tumbuk bersama dengan SERAI dan ASAM KEPING tadi. (klu ada udang, masukkan jugak) Biarkan mendidih sekejap pastu masukkan KULIT TEMBIKAI tadi. |
Biarkan sekejap, pastu masukkan BELACAN yang dah di cairkan ye..klu masuk terus nanti berketul-ketul pulak. |
Masukkan GARAM cukup rasa. |
Biarkan sekejap dalam 1-2minit. Tak pun, tengok je macam dah lembut. Bolehlah di angkat. |
Tadaaaaa!! dah siap SAYUR KULIT TEMBIKAI. |
p/s: wow marvelous!!! perfectoooo.... T.T sayang takde udang.. huk huk
1 00,000,000 Pembaca:
erk...boleh makan ke ni?
Post a Comment