Kuang-Kuit! Hello everyone welcome abroad. Plz buckle up coz oull are now at FiqaSaleh property and make sure uoll using Google Chrome for oull on good. teehee!

Tutorial: Tukar Font Cara Senang

 Lega rasanya, bertungkus lumus aku cari macam mana nak tukar font. Punyalah susah {bagi aku lah} nak meng'edit sana sini semua tak menjadi. Okey, since aku dah jumpa cara mudah nak edit sini aku jual share kat sini.

Memula:


  1. Pegi Layout @ Design
  2. Klik Page Elements
  3. Klik "Add Gadget"
  4. Pilih "HTML/JavaScript"
  5. Dalam kotak "HTML/JavaScript" tu korang letak code kat bawah ni:
<style type="text/css">
table, tr, td, li, p, div
{
font-family:Comic Sans MS;
color:000000; font-size:13px;
}
.btext {font-family:Comic Sans MS; color:000000; font-size:13px;}
.blacktext10 {font-family:Comic Sans MS; color:000000; font-size:13px;}
.blacktext12 {font-family:Comic Sans MS; color:000000; font-size:13px;}
.lightbluetext8
{
font-family:Comic Sans MS; color:000000; font-size:13px;}
.orangetext15 {font-family:Comic Sans MS; color:000000; font-size:13px;}
.redtext {font-family:Comic Sans MS; color:000000; font-size:13px;}
.redbtext {font-family:Comic Sans MS; color:000000; font-size:13px;}
.text {font-family:Comic Sans MS; color:000000; font-size:13px;}
.whitetext12 {font-family:Comic Sans MS; color:000000; font-size:13px;}
a:active, a:visited, a:link
{font-family:Consolas Italic;
color:000000;
font-size:13px;
}
a:hover
{
font-family:Consolas Italic;
color:000000;
font-size:12px;
}
a.navbar:active,
a.navbar:visited,
a.navbar:link
{
font-family:Consolas Italic;
color:000000;
font-size:12px;
}
a.navbar:hover
{
font-family:Consolas Italic;
color:000000;
font-size:12px;
}
a.redlink:active,
a.redlink:visited,
a.redlink:link
{
font-family:Consolas Italic;
color:000000;
font-size:12px;
}
a.redlink:hover
{
font-family:Consolas Italic;
color:000000;
font-size:12px;
}
.nametext
{
font-family:Consolas Italic;
color:000000;
font-size:12px;
}
</style>

NOTE:
MERAH: Font Style
BIRU: Saiz Font

Cara mudah nak cari font:
  1. Klik "START" kat lappy atau computer korang
  2. Pilih "CONTROL PANEL"
  3. Pilih "FONT" file.
  4. Pilihlah font mana yang korang suka.
PERHATIAN: Kalau korang nak blog lebih stylo lagi, korang bolehlah memandai-mandai je guna font yang berbeza-beza. teehee!


TERBARU: Sesuai untuk penguna Google Chrome

Selamat Mengedit font!

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Mintak Maap k ...


Aku kenalkan blog terbaru aku sejak blog lamak aku kenak jangkitan penyakit nok aku xdpt mok rawat. Almaklumlah, doktor xbertauliah katakan. Disebabkan yalah aku export semua entry aku ke wordpress kira tek nak try makei wordpress. Lamak kak ya, duhal aku x reti mok ngutel-ngutel di wordpress.

Tunggu punya tunggu sampei lah nek tok bok lah kembalinya blog aku tok d dunia maya gik. Tapeiiiiiiiiii, kau perlu ingat..segala entry lamak lari dh element nya. Ada nok terpaksa aku delete. Kotan molah sakit palak aku mok edit gik.

Apa-apa pun terima kasih dan selamat datang ke blog Hidupserbasalah a.k.a Hidupnokpenuhserbasalah

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Ky's top 10 sites contest


Daripada tajuk entry dan banner ni pun korang dah tahu entry kali ni tentang contest. Contest kali ni Kyrel yang empunya ok. Kyrel kate dia suke sangat mengendap blogwalking sebelom tidor, bila bangun dari tidor, sebelom makan, selepas makan dan banyak lagi sebeblom dan selepasnyer. Tapi bukan blogwalking sesuka hati ye, kata Kyrel dia ada top 10 blog yang misti dia liwat lawati. 

Tapeeeeeee,  masalah nye sekarang Kyrel cuma list kan 5 blog kegemaran dia je..jadi untuk menjadikan 10, aku kenalah carikan 5 lagi untuk Kyrel. Manja nyee Kyrel ni ek, nak kite carikan blog bahan bacaan dia. Ohhhhh..itu senang saja cikguu, yang itu huruf M meh sini kite kasi 5 blog yang best-best untuk dibaca. 
  1. Blog Kak Tijah sebabnyer kenapa saya blog Tijah kerana entry2 dalam blog tu simple dan padat senang nak faham walaupun pendek 2-3 kerat je yang Kak Tijah tulis. Tak kurang jugak, kak tijah ni pandai buat lawak. teehee!
  2.  Blog Zack Zukhairi, Realiti Konspirasi. woooo bestt..sekali baca memang rasa nak baca lagi. 1st time baca ni, terus aku baca dari 1st entry. Semua tak boring walaupun entry tu banyak tentang kehidupan dia. Blog yang kelakar jugak..teehee!
  3. Blog Kak Senduk, Meriahuoll. Yang ni aku tak tahu nak cakap apa. Kalau baca memang boleh terkeluar isi perut sebab kelakar tahap gaban.teehee!
  4. Blog Ariff, Just another blog by Ariff Shah je. Sungguh berinformasi, kalau baca memang terus dapat jawap exam tak boring. teehee!
  5. Blog Serius, Obefiend Weiland. Segala-galanya serius! Serius bestttttt!!! teehee! 
Dan itu di antara blog-blog yang Kyrel harus!! misti!! perlu!! lawat sebabnyerrr..saya suka blog itu. Ahak!! Ahak!! Dan sebab kenopi kenapa Kyrel harus lawat blog saya:
Kyrel harus lawat blog saya juga kerana blog saya 
Cuteeeeeee..
dan saya pun cuteeeeee jugakkkk..teehee!

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Sapa terrerr sila ke depan!!

Hah? mana yang terrerr tu meh sini?






Pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeee tolong aku buat header dan banner!!!
dah 10 kali aku cuba buat tak menarik perhatian mata aku lah..
kalau dah tak menarik perhatian mata aku apatah lah korang kan?




argggghhhhh mengantok nyerrrr.. 
mandi dulu lah..


zzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzz




*angkat balik dr tidor*


nak headerrrrrr nak bannerrrrrrr...

ZZZZzzzzzzzZZZZzzzzz
*tido balik...dgn dengkuran yg amat dahsyat*

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Lumba Kuda





aku pun ikut banggang tengok lumba kuda ni..



 
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Zon Inggar: Bila orang berkata-kata

contoh kata-kata Inggar (annoying) :

"malas ku mok jual barang gik, orang mok meli, meli! mun sik mok, siboh!
{malas dah aku nak jual barang lagi, customer tu nak beli, beli! klu tak nak beli, tak payah!}
[ni, bila kena marah oleh bos mood pun down..faham, hati tgh mrh..tp kita yg dgr pun jadi down sbb dgn menjual brg tu lah  income utk masa depan masuk..klu dh tak nak jual brg cam ne utk masa dpn?]

"biarlah, kalau ada jodoh sik kan lari.."
{biarlah, kalau ada jodoh tak kan lari..}
[putus asa! terus berserah je..padahal klu kita tak usaha mana jodoh nak dtg..duk terperukkk je..]

"malas mok blajar keta hari tok, time test jak pegi. Lulus bagus, mun gagal biar lah sia"
{malas nak bljar kereta hari ni, time test je pergi. Lulus bgs, kalau gagal biar kan je}
[yg ni time kita beri nasihat..tak nak dengar lah tu..]

"macam tok bah...nok macam ya pun sik pande polah kah.."
{macam ni lahh..yang macam tu pun tak pandai buat..}
[ni yg memberi tunjuk ajar tu pandai sangattttttt..mcm kita ni bodoh sangattttt..]

"tugak juak.."
{bodoh nyerr..}
[yee..kdg2 kite slow sikit..tp tak perlulah nak cakap kita bodoh ke..terutamanya para ibu2. tak elok cakao anak bodoh. kan kata-kata itu satu doa].

"mok jalan sik? mok jalan gi sine? apa polah pegi sia?"
{nak jalan tak? nak jalan gi mana? buat apa pergi situ?}
[yg ni bila boiperen lost in sepes, nak ajak kuar pas tu tanyak balik nak kuar jalan ke tak, dh tu tanye nak gi mana, buat apa..tak bleh ke romantik sikit..buat seperais sikit]

"cuci pinggan!! masak nasik!!"
{cuci pinggan!! masak nasi!!}
[ni pun penyakit gak, kite dh hari2 buat keja yg sama..nak jugak beri arahan..i knw wht im doing ok!]
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Pergi Iran

Hari ni aku tak kerja yeahhh!!
Boipren ajak pegi breakfast..yeahh!!
Tiba-tiba mak call ..hmmm..

"sine ko?" {kau kat mana?}
"aku kat pasar tok" {aku kat pasar ni}
"ko sik keja ritok?" {kau tak kerja hari ni ke?}
"sik ku kerja". {aku tak kerja}
"bah dengan mak g Iran". {temankan mak pergi iran}

Woww.. IRAN?

"heyyyy..kau meh sini! klu brani kite lawan lah.."



korang agak-agak klu g Iran boleh jumpe president Iran ni tak?

(kat bawah garisan tu ada butang 'READ MORE' (tengok siniii..lagiii)


Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Keluargaku gempar dia mengandung tiba-tiba..

Dengan berita pembuangan dan pembunuhan bayi merata tempat, tak disangka rupa-rupanya dalam keluarga aku ada yang mengandung tiba-tiba.

Berlakulah pentengkaran...

"Kau cakap sekarang jantan mana punya angkara?"
"Ini rupa-rupanya kerja engkau hah.."
"Tiap malam keluar keluar keluar..mana kau pergi hah?"
"Kau cakap!!! Jantan mana punya angkara sampai kau mengandung ni?"
"Cepat cakap anak jantan mana dalam perut engkau ni hah?"
 




termengandungkan anak.. :p

makin bertambahlah rakyat jelata ku ini..


Pergaduhan yang tiada penghujungnya..dengan perut yang semakin membesar tiada apa yang mampu dilakukan lagi hanyalah berserah


Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Budak Kecik Nyanyi



aku boring tak de nak d hapdet jadi tengah2 layan youtube tengok lah video budak ni yang di katakan dah berjaya jadi penyanyi time dia lagi umur 3 tahun dan dah buat konsert pun..layan jeee..
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Asal usul rambut Spiky ...hehehehe..

Dapat dari email hari tu, gelak sorang-sorang pas tengok. Sebab ramai sekarang ni buat rambut spiky. Jangan tak tahu, dulu aku pun pernah buat rambut spiky. Semua fesyen rambut aku dah try. Tinggal botak je belom.

hensem lah kan dengan rambut spiky..kecuali yang emo tu je tak .. *jahatnyer*

 Percaya atau tidak asal usul fesyen rambut spiky ni rasa-rasanya tukang gunting rambut tu jumpa ilham lepas tengok heywan-heywan kat zoo kot. Meh lah layan mata korang dengan gambar kat bawah ni kalau nak bukti. hehehehe..
 *
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
hair spiky style

sama tak dengan rambut korang? hehehehe...



p/s: cygggg..rambut awak samalah dgn budak berbulu ni..heheheehehe
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Tutorial: Page FB LIKE yang lebih stylo

Hari tu aku adalah tertengok blog tutorial tentang button LIKE yang ada muke-muke pengge'LIKE yang lebih stylo sikit. Tapi time tu aku tak de page kat fb lagi jadi tak minat nak blajar tentang tuto tu.

Semalam aku baru je buat page blog aku kat fb, jadi sibok lah sikit nak letak button like lah nak letak ni lah, invite semua kawan-kawan kat fb lah. Dah tu baru teringat tentang button LIKE yang stylo tu. Cari punye cari tak jumpa. Dan tak sangka akhirnya aku jumpa jugak tuto tu. Meh tengok contoh apa yang aku maksud kan.


Korang nak jugak buat cam ni tak? Meh blajar dengan SINI. hehehehe..credit untuk tuan tanah blog.


p/s: tuto ni utk note aku, mane tau template aku terdelete ke.. :p

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Penang Corner

Semalam pergi kuar makan dengan family. Punyelah jauh tempat makan tu. Tapi dari sebelom pergi lagi dah di war-warkan kesedapan hingga menjilat sudu dan garpu. Tak percaya meh tengok sini.

 
Kueh Tiaw Kerang, Penang Corner

Kalau tengok dari rupe Kueh Tiaw tu nampak tak sedap, ah hah! belom try belom tau. Aku pun 1st time try ni. Memule adik aku yang promote, pastu kakak aku admire terus dengan Kueh Tiaw Kerang ni. Dari Miri sebelom datang ke Kuching lagi kakak aku dah plan nak gi makan kueh tiaw kerang ni.

Jadi hampir, semua family makan menu yang sama. Tempat makan tu open air je, banyak stall makanan, pilih je nak makan apa semua tak dijamin ada tau tak..hehhehe..memang sesuailah tempat melepak-lepak merehatkan punggung menonton bolasepak. Dari segala sudut diletakkan tv nipis. :p

Owner stall ni tak tau lah pulak asal dari mana, tapi stall tu Penang Corner. Kueh tiaw ni ada kerang, ayam dan udang. Nasib tak baik, malam semalam tak de udang so order ayam dan kerang je lah. Aku plak order kueh tiaw kerang. fuhhh sedapppp...tak percaya? meh tengok sini..


habis hingga menjilat sudu.















*tempat makan: Warung 2000, Kota Samarahan Kuching Sarawak.


p/s: sorry lah yee..tunjuk pinggan kosong je.. hehehe

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

CONTEST BLOGKU MENAWAN KALBU BY ASKAR PINK & AMALINA.

Okey sini nak try wat entry simple sikit tentang contest dari AskarrPink & Amalina ni. Tak Susah pun nak join contest ni. Memula tu WAJIB Bin Harus FOLLOW blog AskarPink, Amalina dan Innanie Ariffin ye sebab akak mata cokelet sebagai sponsor untuk contest AskarrPink & Amalina ni. Senangkan?

Dah tu korang kena lah LIKE page AskarrPink & Amalina . Hah! itu pun senang kan?

Sebelum pegi lebih jauh lagi, korang kenalah WARGANEGARA MALAYSIA kalau nak join contest ni. Kalau penduduk tetap tu tak taulah boleh ke tak...hehehe..

Kalau kewarganegaraan korang dah pass, tak kesahlah jantina apa pun, korang dibolehkan join contest ni tak de hal punye. Yang pasti LELAKI dan PEREMPUAN ye..

Korang buat lah entry yang simple tentang contest ni dan letak tajuk entry tu:
CONTEST BLOGKU MENAWAN KALBU BY ASKAR PINK & AMALINA.

Harus di ingat ye, BANNER kat atas tu kene letak jugak dan jangan lupe link kan ke blog AskarrPink @ Amalina.

Dah tu, TAG kan 2ORANG, kalau nak 20orang pun boleh.. kalau nak ramai lagi itu sudah bagus. So, aku dapat tag kan 2orang je..mereka adalah Raja Nada & Yumida blogger yang telah meringankan tulang jari telunjuk mengklik button follow kat blog aku. terima kasih bebanyak ye..

Dah siap semua, tinggalkan link contest tu kat ruang komen sama ada AskarrPink atau Amalina. 

Cepat join sekarang!! Sebab kalau kurang dari 20penyertaan contest ni akan terBATAL ye. Ape lagi, cepat-cepatlah join ye..

Hadiah apa semua boleh tengok kat blog AskarrPink atau Amalina. 
p/s: klu dapat saguhati pun ok..disebabkan blog aku blom ada header lagi.. :p

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Kenopi..Kenopi...

Kenopi!!! (Kenapa)

Why why why why..
aku dtg jauh-jauh..
dah tu dari jauh dah aku pendamkan
keinginan aku pada kauu..
tiba-tiba pulak kau tak da kat situ..
kenopiiiii???

gambar sekadar hiasan



















Aku cari kau di Tun Jugah shopping complex
Ropa-ropanya kau sudah pindah ke The Spring
Kenopi? Kenopi?
Tidak kah kau tahu aku rela tidak makan hanya kerana kau
Sedeh tidak terkata..hilang terus mode gembira ku
kerana kauuu!!!



gambar contoh je..aku nak mkn sushi menu lain tu.. Y_Y





















p/s: *sedeh mode*
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Asal Usul Handphone Usangku

Abang aku sibuk check handphone kiteorang kat umah ni. Saje lah tu nak test..

Check Handphone sini..

Cissss...

IMEI 35476902-165701-2-65

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Berhenti Sekejap


Berhenti kejap isi minyak dulu.
Ok, tangki minyak sebelah kiri, so masuk pump sblah kanan.

Semua pump sblah kanan penuh lah pulak..
dehhhh...

Mak: pegi sebelah moto ya.. 

Motosikal tu isi minyak kat pump sblah kanan.

So aku pegilah sblah kiri, tp tangki keta sblah kanan.

Mak: eh eh..bukan sia, sblah moto ya lah..

Korang rasa sblah moto tu sblah mana?
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Kelas Memandu


Kat depan ada terapik lite, simpang empat dan lencongan ke kiri.

Aku: jalan ne? {jalan mane?}
Mak: lurus jak.. {terus je..}

Tekan minyak terus pecut..

Mak: aie aieeeee..kenak ko jalan tok..masuk sia.. {kenapa jalan ni, masuk situ..}
Aku: aiee..tadik madah lurus.. {tadi cakap terus..}
Mak: lurus kesia mak madah.. {terus ke sana..}
Aku: padahlah masuk kirik..tek madah terus.. {cakaplah masuk kiri, tadi cakap terus..}

bla ..bla.. bla.. bla.. etok {membebel} sepanjang jalan..



p/s: selekoh ke kiri tu dari jauh nampak jalan tu lurus je..jadi mak aku kompius simpang masuk kiri tu. kita pemandu berhemah ni. klu org ckp jln terus mistilah ikut trapik lite. ok nak salahkan sape ni?
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Double S

Aku ada kain
Kain tu mak aku bagi
Dan kain tu sedekah dari saudara mara dan sahabat handai
Jadi aku plan nak buat baju kurung fesyen
Kain ala-ala ikan duyung {boleh buat sapu lantai}

Sekarang baju kurung tu dah siap
Sangat terujalah nak ambil kat tailor
Deposit dah bayar jadi tinggal nak bayar  baki lagi
Tak sabar tunggu baju baru

Selama ni biasa buat baju kurung biasa je..
Sekarang banyak dah baju pelbagai fesyen
Terasa nak try jugak baju fesyen-fesyen ni..
Sekarang barulah tercapai hayat dihati..

Baju baru sudah ditangan..
Apa lagi, masa untuk mencubaaaa..
Wahh ambil kain try tengokk..wahhh..
Ambil baju try tengokk..wahh..

Masuk kain...errrkkkk??
Naik kan zip...errkkk?
Masuk baju..erkkk?
Naik kan zip..erkkk?

p/s: rupa-rupanya penternakan lemak sangat berjaya ditempat-tempat tertentu. Lain kali nak hantar kain wat baju baru jgn hantar cth bju yg dh basi..Lebih baik ukur.. Y_Y
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Sape bawak keta nih???

They said woman drive like this..



Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

This will make u cry..

Must See



Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Good or Bad, hard to say! (some pple think that commitment is bad..but we dunno its good or bad)

Good or Bad, hard to say!

Once upon a time, there was a king. The king liked one of his followers very much because he was very wise and always gave very useful advice. Therefore the king took him along wherever he went.

One day, the king was bitten by a dog, the finger was injured and the wound was getting worse. He asked the follower if that was a bad sign. The follower said, Good or bad, hard to say'. In the end, the finger of the king was too bad that had to be cut. The king asked the follower again if that was a bad sign. Again, the follower gave the same answer, 'Good or bad, hard to say'. The king became very angry and sent the follower to prison.

One day, the king went hunting in the jungle. He got excited when he was on the chase of a deer. Deeper and deeper he went inside the jungle. In the end he found himself lost in the jungle. To make thing worse, he got captured by the native people lived inside the jungle.

They wanted to sacrifice him to their god. But when they noticed that the king had one finger short, they released him immediately as he was not a perfect man anymore and not suitable for sacrifice. The king managed to get back to his palace after all. And he finally understood the follower's wise quote, 'Good or bad, hard to say'. If he hadn't lost one finger,he could have been killed by the native people.

He ordered to release the follower, and apologized to him. But to the king amaze, the follower was not mad at him at all. Instead, the follower said, 'It wasn't a bad thing that you locked me up.' Why? Because if the king hadn't locked the follower up, he would have brought the follower along to the jungle. If the native found that the king was not suitable, they would have used the follower. Again, the quote 'Good or bad, hard to say' stands.

The moral of the story:
Everything that happens in this world, there is no absolute good or bad. Sometimes good things turned out to be bad things eventually, while bad things become a gain.
Whatever good things that happen to you, enjoy it, but don't have to hold too tight to it, treat it as a surprise in your life.Whatever bad things that happen to you, don't have to feel too sad or despair, in the end, it might not be a total bad thing after all.
If one can understand this, he or she will find life much easier.

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Hairan: Kucing bertelinga empat




esok nak cari kucing ni..
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Tanda Soal

Kesedihan yang tak sudah..

Berteman air mata


Adakah ini penghujungnya?

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Fighting Itinerary

After fighting early in the morning the girl and the boy they keep silence. The boy send the girl home without words.

Day 1at home.  They keep silence no call and text till time turn 12am. Need some space maybe.

Day 2 - girl check her phone there is no call and text. In mind "okey, let's bet who can stand a day without   phone.

Day 3 - still no call and text and start thinking who make a mistake. The girl start to worry try many time to call and text but she still keep strong not to give a chance.

Day 4 - they girl worry what she did wrong and took her phone and send a text and leave a call. The boy reply the text and give common answer the he dont hv credit.

Day 5 - the girl wait for a call from the boy, but not once. The girl start calling him and text him. He answer, but the girl know he just make a reason. The girl start to cry and understand now. 5day just enough for her to understand everything about the boy. Coz, as long as the girl know the boy never do that to her even the boy lost his phone.

Day 6 - ?????

p/s: the girl still dont know what will happen next. The girl just pray and hope the boy will understand her.
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Mari tikam, siapa yang kena

sila teka ini apa?

dengan mata yang ngantok,
sempat lagi nak habiskan n3 ni,
takot nanti tido beralaskan laptup.

dpt teka tak gambar apa ada d atas?

jawapan ada disini, tapi jawap dulu baru 'picit'
hehehehe..










Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Geram lah tengok budak sepet ni..

Tengah hari tadi sempatlah menyinggah kejap rumah abang sebab hantar anak kakak baru balik sekolah.

{atas rumah abang, bawah rumah kakak}

tengok gambo je lah ek..
tgh tggu budak bucuk ni senyum..last2 senyum mcm org takut je..

letih budak bucuk ni duduk, belom kuat kot.. pakai lampin je sbb ruam..

tgh sebok2 ambik gmbr si bucuk ni, akak dia sebok juak nak join.. jarak 1tahun je...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Tetap Begitu

Nape ni sunyi je..
Dah try pujuk pun..
Nape tak jawap?
Nyampah dah tengok muka aku ke?

Kau sakit ke ape nih?
Jawap lah weii..
Jangan nak buat perangai kat aku
Kang aku balas balik kang.. 

{fikiran jahat dah datang}

Cube bawak berbingcang sikit
Kang ko sunyiiii cam ni last-last breakdown kang hah..
Aku bukan tak pernah wat cam tau..
Don play play ai tol yu..

Jap lagi aku roger ko tak jawap..
Ko duduk dalam kandang tu senyap2
Makan ikan tu..letih aku rebus tau..
Jangan nak mengiowwwww je..


p/s: suspun tak d ctu?                                                                                                                                                                

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Ada yang makan terajang aku ni kejap lagi..

Dah 2 hari tak de berita ni..
call tak..sms pun tak..

Aku sms tak reply
Aku call tak jawap
saje nak carik hal dengan aku ni
Ada kang yang...ishh malas nak cakap..

Ko pehal?
Tak kan tu pun nak ambik hati..
Tak kan tak paham-paham lagi..
Saje je budak ni wat aku nak bertukar jadi hulk je...

Ko tak reply sms/call aku siap ko..!!
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Kawat Yang Cool

Woo..kagum sekejap tengok diaorang ni kawat. cool je diaorang ni..meh tengok..






p/s: cikgu2 boleh lah ajar anak murid wat kawat cam ni.. :p
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Nak buat peraduan sapa paling lama merajuk

See, tajuk pun dah buat sakit limpa, belom lagi mengalaminya. Selalunya kes-kes merajuk ni khas buat yang sedang dilamun cinta. **blushing jap ahak!  Nak-nak lagi yang memang kuat merajuk tak kira lelaki atau perempuan hatta kucing aku pun pandai merajuk.

Bercinta ni kita misitlah saling memahami antara satu sama yang lain ye tak? Kalau salah sorang tu buat perangai misti ada sebab tu. Kita misti cekap dan cepat bertindak. **mcm moto polis lah pulak.

Nak fahami hati perempuan ni senang je sebenarnya, tak tau lah kalau yang terlalu cerewet tu. Yang penting perempuan ni nak disayangi, dihargai, dikasihi dan puji-pujian tu perlu ye. Tambah-tambah lagi kalau yang dah berumahtangga. Yelah, tak nak time ber'couple je nak puji dah tu dah kawen wat tak tau je pas tu sebokkk puji perempuan lain. Dah tu isteri kat rumah tu tak perlu puji lagi lah?

Macam tu jugak perempuan, bila kita disayangi, dihargai oleh couple tau suami kita, kita mistilah menghargai semua tu. Berhati-hati jugak ye bagi yang belom bernikah, jgn sampai terlalu menghargai maruah tergadai plak.

Tapi percaya atau tidak lelaki susah nak memahami wanita. {atau mungkin begitu jugak sebaliknya} Kalau perempuan, tak kesah lah isteri atau gf kadang-kadang tak de mood. Jadi sebagai lelaki kena faham. Jangan sebab bini tau gf tu tak de mood, korang pulak pakat buat muka kena tampar malaikat. Kena bersabar, bawak relex jangan nak gelojoh buat perangai dah tu merajuk.

Kalau kena perempuan yang lembut hati misti kena pujuk cepat. Kalau kena perempuan hati batu hah! bersedialah tandakan kalender tu brapa hari nak tahan merajuk. Jadi memahami tu tersangat-sangatlah penting.


p/s: korang paham tak apa aku bebelkan?
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Kembar yang Berlainan Warna


Sungguh tidak percaya yang mereka berdua ini adalah pasangan kembar. Mari baca selanjut nya.


The two teenage boys sitting on the sofa opposite are different in almost every way. On the left is James: he's black, he's gay, he's gregarious, and he's academic. He's taking three A-levels next summer, and wants to go to university. Daniel, sitting beside him, is white. He's straight, he's shy, and he didn't enjoy school at all. He left after taking GCSEs, and hopes that his next move will be an apprenticeship in engineering.

So, given that they are diametrically opposed, there is one truly surprising thing about James and Daniel. They are twins. They were born on 27 March 1993, the sons of Alyson and Errol Kelly, who live in south-east London. And from the start, it was obvious to everyone that they were the complete flipside of identical. "They were chalk and cheese, right from the word go," says Alyson. "It was hard to believe they were even brothers, let alone twins."

The boys' colour was the most obvious, and extraordinary, difference. "When James was born he was the spitting image of Errol, and I remember seeing his curly hair and thinking – he's just like his dad. It was another two hours before Daniel was born: and what a surprise he was! He was so white and wrinkly, with this curly blond hair."

It wasn't the first time nature had shocked Alyson and Errol. Daniel and James were the family's third set of twins: Errol and Alyson each already had a set with a previous partner. Errol's first set are fraternal boys, Shane and Luke, who are 21; Alyson's are identical boys, Charles and Jordan, 20. The only singleton in the house is the couple's youngest child, and only daughter, 14-year-old Katie. "Apart from her, it's twin city," says Alyson. "At least life was made a bit easier by the fact that we always had two of everything."

But it was clear that having one black and one white twin was going to mark the family out, wherever they went. "We'd go on holiday and people would say, 'Is that one a friend you brought along?'" says Alyson. For Errol the response of strangers was harder to deal with. "People didn't believe Daniel was mine," he says. "They didn't always say anything, but I could tell it was what they were thinking."

So how does it happen that a white and a black partner – who would usually produce, as Alyson and Errol did in their other children, black-skinned offspring – have a child who is as white as his mum? I spoke to Dr Jim Wilson, population geneticist at Edinburgh University – and his first question was, "What is Errol's heritage?" Errol is Jamaican – and that, says Jim, is the basic explanation.

"It wouldn't really be possible for a black African father and a white mother to have a white child, because the African would carry only black skin gene variants in his DNA, so wouldn't have any European DNA, with white skin variants, to pass on," he explains.

"But most Caribbean people, though black-skinned, have European DNA because in the days of slavery, many plantation owners raped female slaves, and so introduced European DNA into the black gene pool.

"The thing about skin colour is that even a bit of African DNA tends to make a person's skin colour black – so to be white, the child must have inherited more of the father's European DNA with its white skin variants. Added to the mother's European DNA, this led to a child with white skin – while his brother, who is black-skinned, inherited more of his father's African DNA.

"The Caribbean father will have less European DNA than African DNA, so it's more likely he'll pass on African DNA – but rarely, and I've worked it out to be around one in 500 sets of twins where there's a couple of this genetic mix, the father will pass on a lot of European DNA to one child and mostly African DNA to the other. The result will be one white child and one black."

Alyson got used to the comments and the stares, the sniggers about their parentage and the "stupid things people said" when her boys were babies; but then, when Daniel and James went to nursery aged three, the twins' skin colour plunged the family into controversy. "They were at this very politically correct nursery, and the staff told us that when Daniel drew a picture of himself, he had to make himself look black – because he was mixed-race," says Alyson. "And I said, that's ridiculous. Why does Daniel have to draw himself as black, when a white face looks back at him in the mirror?"

After a row with the nursery staff, she gave interviews to her local paper and TV. "I kicked up a fuss, because it really bothered me," she says. "Daniel had one white parent and one black, so why couldn't he call himself white? Why does a child who is half-white and half-black have to be black? Especially when his skin colour is quite clearly white! In some ways it made me feel irrelevant – as though my colour didn't matter. There seemed to be no right for him to be like me."

Daniel and James are listening politely, but with slight resignation, while their mum relays the story – it is clear that, though they are aware that they are unusual, it is Alyson who is keenest on telling their tale. They don't remember the nursery incident, they say; but nod their heads as Alyson says she took them both out of it in protest.

Primary school passed without colour being an issue: but, says Alyson, everything changed when they went to secondary school. And at this point the boys, too, add their voices: because the racism they encountered there had a huge effect on them, and on what happened to them next.

It all started well, says Alyson. "The school was almost all-white, so James was unusual. But it wasn't a problem for James – it was a problem for Daniel.

"The boys were in different classes, so for a while no one realised they were related. Then someone found out, and the story went round that this white boy, Daniel, was actually black, and the evidence was that he had a black twin brother, James, who was right here in the school. And then Daniel started being picked on and it got really ugly and racist, and there were lots of physical attacks. Daniel was only a little kid, and he was being called names and being beaten up by much older children – it was really horrible. We even called the police."

"I was really bullied," cuts in Daniel, his face hardening at the memory. "People couldn't believe James and I were brothers, and they didn't like the fact that I looked white, but was – as they saw it – black."

It is interesting that it was the white twin, Daniel, and not the black twin who was on the receiving end of racism – but, though it's counter-intuitive, Alyson agrees that it betrayed very deep-seated prejudices. "Those kids couldn't stand the fact that, as they saw it, this white kid was actually black. It was as though they wanted to punish him for daring to call himself white," she says.

While we are chatting, James and Daniel are sitting at opposite ends of the sofa; they give the impression of being polite around one another, but don't seem particularly close. As Alyson says, everything about them is chalk and cheese: even their body language is at odds – James moves lightly and delicately, while Daniel moves in a more muscular, masculine way. But when Alyson reaches this stage of their story, you see a glimmer of that age-old solidarity where siblings who keep one another at arm's length, nonetheless pitch in when one of them is threatened.

"I started to notice how angry Daniel was getting at school, how people were provoking him and how he was getting hurt," says James. "And when he got pulled in fights, I went in too, to help him. I didn't want to see my brother being treated like that." James does not look like a kid who would end up in any fight: but, when his brother was up against it, he weighed in – and, says Alyson, the bruises and cuts they both came home with told their own tale.

It is possible Daniel would not have liked school anyway, but being on the receiving end of racist abuse certainly did not help. "I would have left in year 7 if I could," he says. "But instead, I left in year 11 – and it felt so good to get away." He moved to a school that was much more racially mixed, and which his older brothers had attended. "People knew I was Charles and Jordan's brother, but they were fine about it," he says.

James, meanwhile, stayed on at the old school. "It was fine in the sixth form – things settled down, and I had never been on the receiving end of much racism," he says.

But at the same time, he was coming to terms with another major difference from his brother – the fact that he is gay. "I knew from about the age of 15, but I kept it to myself for a while," he explains. "And then a few months ago, it just seemed like the right time to tell my family. I was most worried about my dad, about what he'd say ... but in the end he was fine about it."

Daniel, too, thought it was fine. "It wasn't as though it was a big surprise. I'd thought it for a while," he says. "But I said to him, 'If anyone starts bullying you about it, I'll be there to support you.' After all, James did that for me when I was being bullied. If anyone starts any homophobic stuff against him, I'll be there to fight them off."

Like all teenage siblings, there is plenty of joshing among the two of them. "I certainly wouldn't wear James's clothes!" says Daniel, laughing. "But if it's the other way round, he'd wear mine!"

"No I wouldn't," shoots back James. "My taste in clothes is way better than yours."

Alyson says that, initially, James's coming out was a surprise. "We were like, 'Woa!'" she says. "My big worry was that he'd think he was different, or special, because he was gay – so we said to him: 'That's fine, it's what you are, but it doesn't make you any more special than the other children in this family.'" Errol says he was proud of his boy for being open and honest about his feelings. "It's fine; I'm glad he felt he could tell us," he says.

But Alyson does admit that, just as she once worried about racist abuse being directed at Daniel, she now worries about homophobic abuse being directed at James. "It's something you think about from time to time, but the main thing I worry about is him staying safe – I want all of my children to be safe, obviously," she says.

These days the boys frequent very different social scenes. "A lot of my friends are lesbian or gay, and I go to gay clubs, and they aren't places where Daniel hangs out," says James. His big out-of-school interest is cheerleading – while Daniel, whose older half-brothers Shane and Luke are both acrobats, loves tumbling. "It's something I've enjoyed for ages – I love the thrill of it, and I love how it makes me feel," he says. After leaving school he had a spell as an acrobat on a cruise ship, which is where his older brothers also work, but he didn't stay long. "I thought it sounded brilliant, but I missed my family too much so I came home," he says. He has now applied for an apprenticeship, and hopes to make engineering his future.

Occasionally, the twins go out together for the evening. "It's good fun, because we can be drinking in a bar and someone will come along for a chat who doesn't know we're twins. And of course they never suspect and then someone else will say, 'Hey, do you know James and Daniel are brothers?'" says James. "And people never, ever believe it – they always think it's a wind-up."

"Sometimes we even get people who say: 'I don't believe you! Prove it!'" says Daniel, laughing. "But we don't care whether they believe it or not anyway – we know it's true."

Alyson says all she wants, like any mum, is for her boys to be happy, and to live lives free from prejudice, so that each can flourish in his own way. "Mind you," she says with a smile, "I do sometimes find myself wondering, now the children are all getting older, what the future holds. There will be another generation eventually – who will that bring along, I wonder?

"Twins are almost a must, I'd say. But the other big thing is: how many white grandchildren will I have? And how many black?" She throws back her head and laughs, and Errol laughs with her. They're a straightforward, outspoken family, the Kellys: all they've ever wanted for their children is a fair chance in life. And if their youngest twins have made anyone think twice about their preconceptions about race and colour, they don't mind that in the least. "It's good to challenge people on race and sexuality and other issues where there's prejudice," says Alyson. "If knowing my boys encourages anyone to think a bit more deeply about how we label people, then that's just great as far as I'm concerned."

The Kellys and their story is told in Twincredibles, part of BBC2's Mixed Race season in October








source: The Guardian
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Sak Ati Ku tok..

Iyahhhh...geram ati ku tok. Dari marek dah ku nahan rasa, sabar jak ku. Macam-macam hal jak sidak-sidak tok eh. Mok ko, hal-hal kecik pun mok di besar-besarkan bagey rasa semua orang kampung misti tauk. Makan pun sik kenyang!

Dah kita tok sik tauk nak, tolong lah tunjuk ajar sikit. Lagik pun bukan selalu kita molah kerja ya. Paham sik torang? Penahkan torang molah kerja disuruh orang dah ya kerja kita tek salah. Ya orang ya tek benar skali juak nganok bagey mok terkeluar jak anak tekak ya explain bukan cam ya bukan cam tok. Napa reti cam ya? Klakar slow-slow sik dapat kah? Mok juak sigek kampung tok tauk salah kita tek?

Apa gik tek, kadang-kadang kita tok jenis pelupak juak nak owh. Bukan sengaja mok lupak, terlupak sebab bukan sigek benda disuruh. 2-3 benda skali disuruh polah ne sik angol palak tok mikir. Dah kita terlupak tek pande-pande lah ngingat kita balit mun sik pun, mun rasa free ya napa kah salah polah lok kerja ya. Tok misti mok kita juak nok molah.

Bila kita dah molah, ada gik soal jawap kenak tadi sik molah. Napa padah ko ya? Aku dah polah udah lah. Napa gik mok dibangkit-bangkit gik? Bagey kita tek molah salah besar.

Angol palak ku macam tok eh. ko tek kacak???
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Tips Pilih Isteri


  •  Nak Pandai = Cari isteri cikgu
  • Nak sihat = Cari isteri doktor
  • Nak kaya = Cari isteri anak tan sri
  • Nak glamour = Cari isteri artis
  • Nak gaduh = Cari isteri samseng
  • Nak sembang = Cari isteri penceramah
  • Nak alim = Cari isteri ustazah
  • Nak gemuk = Cari isteri chef
  • Nak selamat = Cari isteri polis
  • Nak stylo = Cari isteri kaki shopping
  • NAK MAMPUS = Cari isteri muda yg 1 ofis dgn isteri tua…  hehehehe....

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Ubi Ubi Ubi Kayu

Ni nak citer tentang mak aku. Mak aku seorang surirumah sepenuh masa yang sangat aktif di rumah ataupun di luar rumah. Tentang mengemas-ngemas rumah ni mak aku awal-awal dah surrender. Bagi mak aku, itu untuk kerja anak-anak dara dia. Hehehe.. Jadi surirumah jenis apakah mak aku?

Hah, mak aku masa-masa lapang dia meracun rumput-rumput yang ada. Kalau boleh satu rumput pun tak boleh berumah tangga kat keliling rumah. Tapi apa nak buat kawasan rumah berbukit-bukit, mana yang termampu je lah.

Selain tu, mak aku suka sangat bermain dengan simen. Simen tu leh di katakan macam dough pulak. Kalau boleh keliling rumah ni mak aku nak simenkan bagi senang nak sapu. Ni pulak tengah nak luaskan kawasan bawah bukit plak. (rumah kiteorg terletah atas bukit, jdi kat bwh tu ada kwsn lapang sikit). Nak buat tanam sawit katanya.

Pastu leka punya pasal, tak sedar-sedar hangus lah pulakk..



p/s: nasib baekkkkk tak rentung terus ubi tu..

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Teman Tapi Mesra

Aku nak memperkenalkan teman-teman aku yang sangat mesra alam. Letih jugak nak layan kalau ada yang merajuk, tak terlayan rasanya. Dah kenal Burok tak? kalau belom, jum tengok sini.

Sini nak kenalkan ahli keluarga Burok. Walaupun bukan dari ibubapa yang sama, tapi semua sangat rapat dari kecil.




Hah tengoklah, masing-masing tengah menghayati makanan haha..yang oren tu Mau, yang oren+putih tu Mamau, yang kelabu ke belang2 hitam tu Mak Yuyun (dulu ada anak nama yuyun, jdi sampai sekarang panggil mak yuyun je..). Dan yang pakai rantai tu, Burok.


p/s: Burok lah yang paling manja, bongsu lah katakan..hehe..
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Namaku Burok

Aku dilahirkan entah bila, mama  bukannya ingat tarikh-tarikh istimewa aku. Aku dilahirkan bersama-sama 4 adik-beradik aku, tapi malangnya hanya aku yang terus bertahan mengharungi onak dan duri kehidupan. Semasa kecil aku dan adik-beradik aku telah mengalami penyakit mata. Mama mana reti nak bawak kitaorang pegi klinik ke hospital ke. Tapi mama tetap jugak nak rawat cara sendiri. aku paham, semua tu disebabkan masalah kewangan.

Walaupun aku sedih dengan pemergian adik-beradik aku, aku tetap bertahan di temani abang, kakak dan ibu ku. Dan mereka sangat menyayangi aku seperti mama juga. Dari kecil lagi aku bahan buli abang dan kakak angkatku. Tak dapat tengok aku, memang kena buli. Kena peloklah, pijak, gigit dan macam-macam cara lagi yang membuatkan mereka gumbira.

Dan aku tidak kesah itu semua, "aku senang begini"..cewah haha..hari-hari tengok cerita indonesialah tuu.. hah! lupa nak kasi tau, dari kecil aku mengalami sakit mata jadi mama titiskan ubat untuk aku setiap hari. Lama kelamaan aku pun sihat, cuma mata aku sahaja yang mengalami masalah kecil. Walupun begitu, aku tetap gumbira.

Ibuku kata, namaku Burok disebabkan rupa parasku yang tidak seperti yang lain. Tapi aku tetap disayangi oleh ibu, kakak, abang dan mama.


Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Kad Topup

C-2-wa-C:

Yom: di sebabkan aku dah gaji hari ni, aku blnja topup k..
Aku: wahhh..tq tq tq tq

yom sponsor 10hengget jeee..

Dalam perjalanan pulang bersama boiperen..

Boiperen: sekejap betol lah topup ni habis, baru je topup semalam.

Dalam hatiku berkata2: "hmm..nak kasi boiperen ke tidak topup yg yom kasi? tak yah lah, nanti boiperen beli sendiri. Yang ni aku punye, klu yang ni habis boleh minta lagi kat boiperen.. hehhehe"

Sampai kat rumah, topup yg aku simpan dlm poket hilang!! terus paksa boiperen cari dalam keta, tapi masih tak jumpa.
Esok pagi terjumpa kad topup depan rumah. Dan disebabkan malam tadi hujan lebat plastik gores tu dah tanggal dari kat topup tu. Y_Y
Bila aku cerita balik kat adik aku yang kad topup dia kasi tercicir.

Yom: Huaaahahahahahahahhaha...tu lah taikk idong masin bergolong2..sekarang tuhan bayar cash bagi sesiapa yang kedekut!


Cissssss...



Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Driver Bas Sekolah

Dikeheningan malammmm....ciss sempat gik nak sing along..ahaha..

Tadi aku antarlah mak aku nangga mak ku pun tapak projek. Dalam perjalan ya mak ku buat cadangan nok bernas lah kali owhhhh..

"mok ko ngantar miak sekolah?" mak ku tiba-tiba nanyak ku soalan. "hah?" buat-buat terkejut sambil-sambil ya nangga cermin pandang blakang.

"auk bah, macam wa ko. Dalam nya ngantar nembiak sekolah masa ya juak nya berjual segala dak ice cream, keropok, aek, kueh.." dengan penuh semangat mak ku bercerita sak ku tek terpengaruh dengan cadangan ya.

Aku tek diam jak, sekejap-sekejap narit paddle wrapper. almaklumlah, 2-3hari tok mala jak ujan. Nang mok dekat ujung taun lah tok nang biasa macam ya. Misti sik ada ikan tok. Bukan apa, orang madah mun time ujan gelombang besar sik ada ikan. menar kah? tau mitos jak.. hehehe.. tang padah jak, hari ujan sejok, mok bangun pagi malas..duk dalam selimut gik best..owhh.. eh eh eh..ada gik pikir cam ya..

"bagus ya bah". tiba-tiba gik mak ku bersuara merik pendapat. "huh.." aku nang huh huh huh jak jawap ku. Ndak ku reti mok jawap apa. Tapi dalam palak ku berfikir.

{.."ngantar nembiak sekolah, time cuti sekolah aku cuti, ok juak ya. Tambah-tambah gik dengan perwatakan ayu ku tok, rami kaliah nembiak mok numpang aku..haha. Tapi macam ne mok bangun awal pagi tok? iyahhhhhhh...paksalah aku bangun awal juak tok. ish ish ish..}

Mulut ku diam tapi otak ku berfikir.

Apalah pendapat torang..
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Pa pikir Torang mun Emart Macam tok..




Ndak ku brani dgn sidak tok..
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Angry Bird Sebenar






Minat main angry bird, tapeiiiiiiiii...handphone aku xda game tok.. huk huk huk..
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Kekejaman yang terlampau



Junko Furuta. The girl who went through 44 days of torture.

DAY 1: November 22, 1988: Kidnapped
Kept captive in house, and posed as one of boy’s girlfriend
Raped (over 400 times in total)
Forced to call her parents and tell them she had run away
Starved and malnutritioned
Fed cockroaches to eat and urine to drink
Forced to masturbate
Forced to strip in front of others
Burned with cigarette lighters
Foreign objects inserted into her vagina/anus

DAY 11: December 1, 1988: Severely beat up countless times
Face held against concrete ground and jumped on
Hands tied to ceiling and body used as a punching bag
Nose filled with so much blood that she can only breath through her mouth
Dumbbells dropped onto her stomach
Vomited when tried to drink water (her stomach couldn’t accept it)
Tried to escape and punished by cigarette burning on arms
Flammable liquid poured on her feet and legs, then lit on fire
Bottle inserted into her anus, causing injury

DAY 20: December10, 1989: Unable to walk properly due to severe leg burns
Beat with bamboo sticks
Fireworks inserted into anus and lit
Hands smashed by weights and fingernails cracked
Beaten with golf club
Cigarettes inserted into vagina
Beaten with iron rods repeatedly
Winter; forced outside to sleep in balcony
Skewers of grilled chicken inserted into her vagina and anus, causing bleeding

DAY 30: Hot wax dripped onto face
Eyelids burned by cigarette lighter
Stabbed with sewing needles in chest area
Left nipple cut and destroyed with pliers
Hot light bulb inserted into her vagina
Heavy bleeding from vagina due to scissors insertion
Unable to urinate properly
Injuries were so severe that it took over an hour for her to crawl downstairs and use the bathroom
Eardrums severely damaged
Extreme reduced brain size

DAY 40: Begged her torturers to “kill her and get it over with”

January 1, 1989: Junko greets the New Years Day alone
Body mutilated
Unable to move from the ground

DAY 44: January 4, 1989: The four boys beat her mutilated body with an iron barbell, using a loss at the game of Mah-jongg as a pretext. She is profusely bleeding from her mouth and nose. They put a candle’s flame to her face and eyes.

Then, lighter fluid was poured onto her legs, arms, face and stomach, and then lit on fire. This final torture lasted for a time of two hours.

Junko Furuta died later that day, in pain and alone. Nothing could compare 44 days of suffering she had to go through.

When her mother heard the news and details of what had happened to her daughter, she fainted. She had to undergo a psychiatric outpatient treatment . Imagine her endless pain.

Her killers are now free men. Justice was never served, not even after 20 years.
They deserve a punishment much greater than they had put upon Furuta, for putting an innocent girl through the most unbearable suffering.

This story from 1989 is true. Please spread her story around. Everyone should know about the existence of Junko Furuta’s unimaginable and incomprehensible suffering, and this is why this group has been made.

Invite your friends. Never let her story be forgotten. If this story changes the life of at least one person then it has been worth it.

Rest In Eternal Peace,
Junko Furuta
1989-Eternity


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kejam..sungguh kejam..
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Kenangan Terindah



Ni ler kenangan time aku praktikal kat salah satu travel&tour d kuala lumpur. Time ni family day kat Bukit Tinggi Pahang. Tengok2 hebat tak aku baling belon tu? hehehehe..
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

16jam Dari Kuching Ke Miri




p/s: Jangan tiru aksi ini.. boring mode

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Bluetooth Connection

Korang tahu tak cam ne nak wat Bluetooth connection pada lappy yang tak de bluetooth? Aku ada beli bluetooth connection yg serupa cam pendrive tapi tak dapat pun klu nak transfer. Tapi yang pelik nyer kalau transfer dari lappy ke handphone dapat kalau dari handphone ke lappy tak dapat nape ek? mane lah tau korang kat sini terrer lagi tak yah lah aku bawak lappy aku wat rawatan.

Nak transfer gambar pun dapat. Kabel asal handphone pun tak tau letak mana dah, dah tu handphone pun dah uzur. Please help me k..


p/s: klu tak tu, paksa lah bawak jpa doktor pakar IT ni..

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Kerja Kerja Duettt..

iyahh..bajet 2012 pun dah d bentang. Sapa nok kenak nait gaji/bonos ya pa gik senyummm sampe telingaa. Aku pun tumpang gumbira juaklah pada sapa nok kerja makan gaji tok hik hik..Walaupun aku sik kerja dgn perintah, aku tumpang jak kegembiraan ya. Dapat juak ku kenak blnja 2-3 hingget nak..

Tapeiiiii..nok sik best nya, kerja perintah nait gaji..aku kenak kurang gaji.. T_T sad! Bukan sebab kerja sik bagus, tapi sebab majikan xda bajet dah mok bayar gaji. Apa pikir torang?

Apa perlu aku buat tok?
Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

Boring Mode -..-

Selamat hari sabtuday. Walaupun Hari sabtu, keboringan ya sik terhingga da jak. Dengan lapar, dengan ngantok, dengan apa-apa jak lah semua. Time-time cam tok lah molah penuh jak wall pesbuk dengan status sik pedah-pedah. Layan tv pun semua cerita ulangan dari pagi sampe petang. Boring nangga drama layan channel memasak, nelah tauk resepi ya dapat di cuba. citt..eh.. chef ya masak pokpok eh ne gaya mok pake resepi ya.. ahhhh.. tukar channel lain gik..

ahhhh..boring da jak.. pa gik..tido jak lah.. huhuhu.. -..- zzzzzZZZZZ

Anda digalakkan Like,Send dan Tweet..TQ

ShareThis

myfreecopyright.com registered & protected

www.dare2rich.co/sepikaderio